Saturday, May 1, 2010

Nejak to rychle utikaaaa

Zdarec,

tak po dlouhe dobe zas par radek. Moc me nebavi sedet porad u komplu a psat zazitky, kterych je habakuk. Takze to vezmu jen ve strucnosti ... fotodokumentaci najdete na picase pod jednotlivyma odkazama.

Velikonocni svatky tady slavi 5 dni volna, od ctvrtka do pondeli. Takze jsem vyrazil do muzea moderniho umeni - Arken. Lezi kus na jih od Kodane, cesta vlakem tam trva chilku, ja tam jel na kole tak hodinu v silnem protivetru. Byly tam tri vystavy ... no dal bych tomu, 3 hvezdicky z 5. Ale hnedka vedle muzea se nachazi pisecna plaz ... spis kilometry pisecnich plazi, takze jsem si to uzil.
Cestou zpatky, cyklostezkou, kolem pobrezi, slunicko svitilo ... a svina vitr se zas stocil, takze foukal z boku :( ale peknej vylet. Fotky

Kazdou prvni nedeli v mesici jsou S-tog (mistni vlaky, co jezdi v Kodani a sirsim okoli) zdarma. Sice od rana prselo, ale vyrazil jsem na sever od Kodane do mesta Hillrod, kde se nachazi hradozamek Frederiksborg. Na trase byla vyluka, takze se kus jelo busem a trochu se to protahlo. Jelikoz porad prselo, dal jsem kapucu pres hlavu a vyrazil jsem od nadrazi podle nejakych smerovek a intuice do centra. Cesta vedla doleva, doprava, nahoru dolu. a po chvili jsem dorazil jsem na namesticko a odtud uz byl videt zamek. ... no, k tomuhle se brzy vratim.

Prohlidka zamku mi zabrala pres 4 hodky. Meli tam toho prehrsel, od rytirskyho brneni az po obrazy moderniho umeni. Potkal jsem tam aj vypravu z Frydku-Mistku - tak jsme pokecali :)
Odpo uz prestalo prset, tak jsem se jeste par hodin toulal prilehlyma zahradama a parkem. Pak jsem se vratil na to zminovane namesticko, a ze se jeste projdu po meste - no, vice mene to byla jedna dlouhouha, zahnuta pesi zona. Hillerod ma asi 30 tisic obyvatel, a krom toho zamku toho moc neni k videni. Tak jsem si rikal, ze pomalu vyrazim zpatky na nadrazi a vezmu to zkratknou at se nemusim vracet zas k tomu namesti. Tak jsem vyrazil podle intuice smerem, kde jsem cekal, ze bude nadrazi. No, po chvili chozeni jsem se dostal na periferii mesta, nadrazi nikde, a zivacka taky ne. Tak jsem se kousek vratil, nastesti potkal nejakou pani, ktera me rekla kudy mam jit. Tak jsem sel, sel a zase nekam jinam, sakra. Tak se zase ptam na cestu ... a ... dorazil jsem zpatky k zamku, ale z opacny strany, nez rano. Uf, tak znova. Kousek po pesi zone, pak to strihnu tady tudy a uz musim narazit na tu cestu od nadru. A zase nic. Tak jsem se jeste jednou namotal k zamku. Uz si to moc nepamatuju, ale myslim, ze jsem si udelal jeste jedno bludny kolecko. Prochazeni me sice bavilo, ale pomalu uz me zacinaly bolet nozicky a uz se mi chtelo fakt zpaky :) Zeptal jsem se jeste jednuc nejakych lidi, kteri mi ukazali smer. Pak to jeste "zkonzultoval" se stojaci mapou na ulici. Dosel jsem po pesi zone na namesticko, kde jsem byl rano (a ktery jsem chtel porad obejit zkratkou). Tam jsem opet kouknul na stojaci mapu a nasel konecne cestu ktera vedla na nadrazi. Jsem si totiz porad myslel, ze jsem na to namesti prisel z vychodu a ze spodu, a pritom ta cesta vedla ze severu a z vrchu. No, ale stejne jsem porad nechapal, jak jsem takhle mohl tak dlouho kufrovat, holt jsem asi zakopl o bludny koren, teda spis dlazebni kostku. To bloudeni mi zabralo asi hodinu, ale z namesti jsem dosel na nadr za 5 minut. Nastesti vlak jezdil do kodane kazdou pul hodku, takze to uz bylo v poho...
Fotky zde.


Na KU jsem se prihlasil opet na nejaky kurz, tentokrat o ekonomickem rustu. Prednasel to nejakej Nicolas Crafts, takovej sympatickej strejda z UK. Bylo to tri dny, celkem zajimavy prednasky, ale obcas jsem si musel drzet vicka. Bylo to v maly mistnosti, bylo nas tam tak 8, takze usnout jsem si netroufl. Obedy v podobe sendvice a patecni vecer o trech chodech v nobl restauraci. No, cim drazsi restaurace, tim vetsi davaj talire, ale na nich jen maly porce. Ale zas ta pestrost :) a pred kazdym menu nam pan cisnik rikal, co to vlastne jime, a jak se to pripravovalo.
No a na zaver zakusek a kavicka. Ja teda kafe nepiju, jenom kdyz musim a nebo kdyz je to zadarmo, jako tady v tom pripade. Tak jsem to do sebe kopl, prisel pan cisnik a jeslti chci dolit. Tak jsem teda neodmitl. Takze dva hrnecky kavy, takhle na vecer, pro cloveka ktere kafe nepije... co to asi muze udelat. Dorazil jsem na koleje, vecere mi celkem rychle vytravila, takze jsem jeste neco zdlabnul, pak jsem si lehnul do postele a celou noc jsem ziral do stropu, pre jsem nemohl usnout... :)

Druhy den rano jsem vstaval na bus a jel do Berlina na vymenny pobyt za Honzou a Evkou. Vylet to byl paradni, Berlin je proste skvely mesto a tri dny na to proste nestaci. Ale ty nejvetsi highlity jsem diky svym "pruvodcum" stihnul :) ... fotky uz najdete sami

Pak jsme spolecne leteli zpet do Kodane ... cesta letadlem, teda spis "cesta" letistem, to byla kapitola sama pro sebe, ale dorazili jsme do Kodane v pohode. No, uzili jsme si to pekne, obzvlast pohodicka v Christianii je nezapomenutelna :)

Dalsi tyden, opet kurz, tentokrat s Andrew Rosem s nazvem Topics in International Economics. No, kurz nebyl uplne skvele organizovanej, ale zajimavy to bylo a opet byla "v cene" vecere, tentokrat v thajske restauraci. Andrew Rose je taky spravnej borec a daval nam, jako zacinajicim "vedcum" plno uzitecnych rad. Tak aspon jednu za vsechny ... nikdy nedelejte veci, ktery jsou zrovna "in", jako myslim "trendy" - treba vyresit financni krizi. Je totiz plno jinych, kteri maji naslapunuto a kteri tu stejnou vec, co chcete delat opublikujou driv, nez se nadejete :)

O vikendu jsem pichnul kolo ... nasesti jich mam ve sklepe plno :) takze jsem jenom presedlal a vyrazil na cyklovylet na plaz: Amager Strand. No, nadhera. Modre nebe, modre more, na horizontu plujou tankery a v dali se otaceji vrtule vetrnych elektraren. Tentokrat moc nefoukalo, slunicko svitilo ale zadnej velkej hic nebyl mel jsem mel na sobe dve vrstvy plus bundu, a na hlave cepicu ... ale videl jsem parek blaznu, co se vrhli do morskych vln - pripominam, ze bez neoprenu. No, nevim ... Ale jinak byla na plazi super, malo lidi, zapadajici slunicko, betonova promenada. Posudte sami na fotkach

Jeste k tomu kolu. Kdyz jsem ho rozdelal, ze tu dusi zalepsim, neveril jsem svym ocim. Prumer duse byl vetsi nez prumer kola ... proste na jednom miste byla duse pres sebe poskladana, aby se tam vesla. No, asi nouzovka, ale da se. Pak jsem sundal dusi jeste u jednoho kola, co jsem mel ve sklepe, a tam to samy... ze by nejaky dansky zvyk :)

Dalsi den jsem si udlal vypravu do moderni casti mesta, abych nafotil nejake ty architektonicke skvosty. Ta kulata drevem oblozena budova na fotkach ... tak to jsou VS koleje, zrejme IT univerzity... v prizemi maji vsechno mozny od posilovny, pres pradelnu az po pocitacovy ucebny a vyssi patra uz jsou normalne pokoje. No, todle kdyby bylo u nas ...

No comments:

Post a Comment