Monday, March 29, 2010

Den lille Havfrue

Sobotni rano je ponekud zamracene, trochu poprchava ... idealni den na navstevu galerie, ktera je samozrejme zdarma. Teda na informacich si nekdo kupoval listky, tak jsem se ptal pani a vstup na vsechny sbirky jsou zdarma, jen na nejakou specialni vystavu se plati. Ja jsem to teda prolezl vsecko a nikdo po me zadnej listek nechtel :)
Samotna budova galerie je pekna, moderni cast je napojena na starou budovou, zastresene foyer, prosklena stena s vyhledem do parku. Obrazu haba kuk, prevazne danskych umelcu, ale hodne aj ze sveta. Mista maji zrejme malo, takze obrazy poveseny od podlahy az ke stropu.
V hornim patre galerie byla vystava fotek. Tak na to jsem se nalezite tesil a byl jsem nalezite zklaman. Co se dneska povazuje za umeni, to fakt cumim. Namety hrozny a zpracovani jakbysmet... myslim, ze nektery svoje fotky, co jsem pokazil ve fotokomore - spatny vyrez, nezaostrene, kapky od vyvojky, malo ustalene - by semka smele zapadly.
Ale malovane obrazky mi opet spravili naladu. Jmena tech Danskych maliru si moc nepamatuju, ale byli pekny, nasel jsem aj 1,5 Picassa a 2 Munchy. Par sosek ci modernich instalaci ... no radeji posudte sami v fotogalerii.
Tak dobry ctyri hodinky jsem tam stravil, venku zatim prestalo prset, tak jsem se jeste vydal k pobrezi, konecne se podivat na nejfotografovanejsi kodanskou pamatku - Den lille Havfrue neboli Malou morskou vilu. No, chvile hledani a pak velke prekvapeni ... misto morske vily tam nastrcili tohodle vousace :) a vedle je napsano, proc ... vystava Expo v Sanghaji :)
Zrovna se kolem namotal nejakej ceskej parecek a slecna se rozcilovala: "Coze do Sanghaje? To si snad delaj srandu, ne. Clovek se semka trmaci pres pulku mesta a oni ji odvezou..."
No, prislo mi to docela vtipny :) Teda, nejaci panacci na kolejich mi pred mesicem rikali, ze malou morskou vilu odvezou pryc, ale rikal jsem si, jooo to urcite, mozna tak nejakou kopii ... prece neodvezou nejvetsi symbol Kodane ... a prece jo. Ale nebojte, v listopadu bude uz zase zpatky na svem miste ...

Druhy den jsem se vypravil na mensi cyklo projizdku do okoli, hledat trochu prirody. U pobrezi plno ptactva, skoda ze se v tom nevyznam. Pak jsem narazil na mensi (wind) surfarskej klub. Panacci (i panenky) navleceny do neoprenu, smotovali surf a hura na vodu. No, nebylo zrovna nejteplejc, tak do 10 stupnu a foukal ostrej vitr, takze kosa jak z nosa ... ale zas jim to prekne jelo.

Par fotek a aj jedno videjko opet na picase
Pak jsem se motal mezi nejakyma lodenicama, kousek podel pobrezi uzemim nikoho - Kodan je fakt velika a misty pusta. Ale ne na dlouho, stavi se o 106. Pak jsem dostal do trosku urbanistictejsi casti ... budova mistni televize, nejaky novy univerzitni kampus a nekolik obytnych budov (z nichz nektere jsou koleje pro studenty - ale moc jsem tomu neveril) ... proste architektonicky skvost, vymakane do detailu - sklo, beton, drevo - celym tim proteka "ricka". Dansti designeri jsou fakt hracicky. Az bude peknejsi pocasi, tak to zkusim nafotit ... zatim mi proste verte.

No comments:

Post a Comment