Sunday, March 7, 2010

Co je u nas noveho?


Tak tu mame brezen. Konecne se ukazalo slunicko, snih ve meste u celkem roztal. V parku je teda jeste sem tam ledovka, takze na behani nic moc, parkrat jsem to malem neustal. Ale teplota je porad jen lehce nad nulou. Na kole po meste stale jezdim ve flisce a bunde a pres kalhoty si nandavam sustaky. Je to sice trosku nepohodlny a clovek se musi furt prevlikat, kdyz nekam prijede, ale aspon nemrznu. Cyklistu ve meste pribyva a pri cekani na zelenou je na krizovakach o "pole position" nekdy peknej boj. Jinak pri jizde na kolech se tu bezne telefonuje i esemeskuje, svaci, kouri a slecny a pani jezdi v suknich a s botama na podpatku.

O reklame na mleko jsem uz jednou psal, tak tady pridavam dalsi kousek. Oblibenost tohoto napoje nezna mezi, podobnou reklamu na pivo jsem zatim nevidel.

Jinac, dizertace dopsana, tak tedka se snad uz budu moc venovat necemu uzitecnejsimu. Ale za ty vecerni navraty ze skoly to stalo ... no, neni to pekne - svetylka jako o vanocich.
Ve stredu jsem se byl podivat na KU (oficialni zkratka Københavns Universitet) na seminar MEHR: Macroeconomics and the Historical Record. Borcek tam prezentoval paper, na kterym zrovna dela. No, myslim, ze nazev mluvi za vsechno: 'What doesn’t kill you, makes you stronger? Evidence from the English famine of 1727-29' Sice takova legracka, sam priznaval, ze ekonomie v tom moc neni, ale mel nejaky data, trosku si s tim pohral, nejaka ta regrese a urcite to pujde vytezit. Rikal, ze si na to zkusi pozadat aj o nejaky grant. Celkove jsou na KU vic zamereny na makro, kazdy tyden jedna dve zajimavy prednasky, skoda jen, ze je to trochu vic z ruky. Meli tam aj Macroreading group, ale Battista (postdoc od nas, ze CBS) , ktery tam chodil, rikal, ze to uz zrusili, pre hlavni organizatorka, se zrovna vdava, do toho je tehotna a kdo vi co jeste. Takze smula :( Ale snad se tam jeste nejak namotam.

U nas byl zas nejakej borecek s paperem o vlivu vysledku voleb na akcie exporteru a importeru v Canade a US. Docela zajimavy, ale trosku jsem se ztratil pri tom, kdo co jak vyvazi a dovazi. Tudle jsem se bavil s jednim visiting scholarem ze Sydney, co tu je na "Sabbaticalu" tzn. nemusi ucit a delat taky ty blbovinky, a jenom si dela vyzkum, no a on je taky pres mikro a mezinarodni obchod a rikal, ze kdyz tu mel Maxym tu prednasku o DSGE modelech a odhadovani, tak nevedel ktera bije. A tu ja jsem si prave docela uzival :) tak si rikam, ze se nemusim citit blbe, kdyz se nechytam u tehle mikro veci.

No a jeste jedna vec mi zpravila naladu. Alex, PhD student, tusim ze v prvaku, max durhaku, ma cviceni z undegraduate macra. Jedou tu podle Blancharda. No, neco nemohl na cviceni spocitat, tak sel poprosit Battistu, kterej z nas v matematice nejdal. No, byla to nejaka uprava produkcni funkce, mocniny a tak, nic slozity, tak mu to Battista vysvetlil, co a jak. Pak prisel Alex s nejakou dalsi rovnici, tak Battista mu psal na papir, co a jak ... jsem se k tomu trochu pritocil ... a rikam, no ze to dela nejak moc slozite, ze todle "w" muze vytknout a vykratit ... jj, vlastne jo ... pak rikam no a tadys to nemusel vubec roznasobovat a hnedka to muzes prevest na druhou stranu rovnice... no, jo vlastne, no to uz se pak dal dopocita ... pro jistotu jsem se toho ujal ja a udelal ten vypocet na tri radky misto osmi. Tak Alex byl rad, ze je to tak jednoduchy. Ale za chvilu jeste prisel, a ze nerozumi, jak jsem ten zlomek prevedl na druhou stranu rovnice. Tak rikam, no, to je jako bys celou rovnici vynasobil prevracenou hodnotou toho zlomku ... aha, aha, to je dobry, to je dobry ... no, myslim, ze jsem v jeho ocich povysil na "genialniho matematika"

Jeste k vyuce na CBS. Na cviceni tady moc nehrajou. Alex ma to makro pro asi 130 studentu a je to rozdeleny jen do dvou cviceni, a to jeste trochu nerovnomerne. Ukocirovat tu bandu asi da hodne prace, takze je z toho celkem vycerpanej. Ale zas mu to brzy skonci, nektery kurzy tu totiz maji ne na semestry, ale ctvrtleti. Takze sest tydnu intenzivni vyuky (treba dve kapitoly z knizky na tyden, pricemz mnozstvi prednasek a cvik odpovida jenom jedne kapitole). Pak zkouska a pak muzou hnedka vsechno zapomenout.

Vyucovat se tady nikomu moc nechce, ale je moznost se z toho vykoupit. Kdyz si clovek sezene nejakej grant, muze vyuku na nekoho prehodit a z tech penez se ten clovek jakoby zaplati. Uplne tomu nerozumim, jak to tady pocitaji a prevadeji, ale muze se stat, ze ma clovek v uceni deficit a nebo naopak prebytek a to se mu pak prevadi do dalsiho semestru nebo roku. Naroky na assistant professor mi prijdou celkem kruty. Za tri roky napsat 4, nebo 5 clanku, a ma se na mysli CLANKU (no, asi nejaka ta Econometrica by mohla vyvazit dva nebo tri Scandinavian Journal of Economics) , pak neco rikali s nakoncipovanim nejakyho kurzu a pak se clovek muze stat associate professor (neco jako nas docent) . Taky se vsichnii musi zucastnit kurzu APP (assistant professor program), coz je velmi "oblibeny" dlouho tvrvajici, nezazivny a neuzitecny kurz, kde se uci, jak se ma ucit. Zatim jsem tu nepotkal nikoho, komu by se to zdalo k necemu dobry a vsichni na to nadavaji.

No comments:

Post a Comment