Tuesday, March 23, 2010

"Velka obhajoba" :)

Tak jsem si uz zkusil velkou obhajobu dizertace ... "komisi" i osazenstvo jsem mel docela reprezentativni ... ale k tomu se dostanu, zacneme pekne od zacatku.

Na KU se kazdy rok konaji tzv. Zeuthen Lectures. Frederik Zeuthen byl znamy dansky ekonom z prelomu 19. a 20. stoleti, krom jineho je autor teorie o vyjednavani (bargaining). No, ja jsem o nem tady slysel uplne poprvy, tak nevim :) Zeuthen Lectures je serie tri prednasek nejakeho vehlasneho odbornika na nejake tema, ktere zrovna frci. Konaji se od roku 1996 a vystridali se zde napr. Rubinstein, Obstfeld (bez Rogoffa), Aghion (bez Howitta), Maskin (nobelac) ci Feenstra. Letos padla volba na Jordi Galiho (cti [džordi gali:]). No, kdo to je? Pro nas, co frcime v New Keynesian economics je to No. 1. Autor rady clanku a knizky o monetarce, ktera se pekne cte (oproti Walshovi). Proste Jordi Gali je neco jako Michael Schumacher v F1, Jaromir Jagr v hokeji nebo Michael Jackson v absolvovani plastickych operaci.

Tak na jeho prednasky jsem se samozrejme tesil, od te doby, co jsem se dozvedel, ze tu bude. Po skonceni prednasek se mel konat dvoudenni Zeuthen Workshop on Macroeconomics. Na workshopu meli byt prispevky mladych vedcu a PhD studentu, aby dostali nejakou zpetnou vazbu. Organizatorem byl Henrik Jensen, na KU uci monetarku, krom jineho ma publikace v American Economic Review, Journal of Money, Credit and Banking, Journal of International Economics ci Journal of Economic Dynamics and Control (v kazdem minimalne dve). Proste taky zadny orezavatko. Tak jsem se byl na jedne jeho prednasce zeptat, jestli bych se workshopu mohl zucastnit jako divak. Jojo, neni problem, par mist tam bude rezervovano pro zacinajici studenty.

Mezi tim jsem se bavil na CBS s Jensem, post doc, ktery dela taky tydle NK NOEM modely. Rekl jsem mu o tom worshopu, tak rikal, ze ma neco rozdelanyho a ze to tam posle. Jens delal PhD v Aarhusu a mel Henrika v Phd komisi. A ze to je milej chlapik a ze ten workshop bude takova neformalni debata mezi par studentikama.

No, zrovna jsem tou dobou dodelaval autoreferat k dizertaci ... takovej 19 strankovej vycuc z dizy. Tak jsem si rikal, poslu to tam, uvidime, treba me nevyberou. V autoreferatu jsem zamenil slovo thesis za paper, pridal par odkazu - no, proste takova slatanina a na posledni chvilu to poslal. (Dizertace se hemzi rovnicema, tabulkama a grafama, ale do autoreferatu jsem dal jenom jednu rovnicku a par tabulek, takze to spis vypadalo jak povidavej clanek.)

No, cekal jsem, cekal, termin oznameni o akceptaci uplynul, takze to vypadalo nadejne. Nakonec prisel email s oznamenim, ze paper byl prijat pro prezentaci s dovetkem: "There was a large number of submissions, and competition was stiff." Nektere prispveky proste museli aj odmitnout. No, teda ... to se asi stal nejakej omyl, ze ten muj prijali. Jensovi ten jeho prispevek taky vzali. Ptal jsem se ho, jeslti nevi, jak ma byt ta prezentace dlouha a co a jak. No, rikal, ze to nemam hrotit, "take it easy and relax" a ze se to urcite nedostalo za hranice Danska, takze tam bude par kolegu z mistnich univerzit. Tak to me trosku uklidnilo.

Za par dni prisel program se seznamem ucastniku:
dvakrat Danmarks Naionalbank (cenralni banka Danska), dvakrat Bank of Spain (CB Spanelska), jednou Central Bank of Iceland, a krom KU taky pak par panacku z univerzit z Italie, Nemecka, Skotska. A mezi nimi se vyjamala Masaryk University :) Kdyz jsem se na webu koukal na ty prispevky, ten muj se trochu ztracel v lesku tech ostatnich. A kdyz jsem se v Aarhusu bavil s par PhD studentama, tak Zeuthen workshop mel docela slusnou povest. No, jsem myslel, ze me vomejou ... kam jsem se to dostal.

Pro zahranicni ucastniky workshopu bylo zajisteno a zaplaceno ubytovani v peknym hotelu. Aha, tak to byl zrejme duvod, pro muj prispevek prijali, pre ja zadny ubytovani nepotrebuju :)

Ve stredu probehla prvni Galiho prednaska. Bylo docela naslapano, nekteri sedli i na zemi. Gali mluvil pekne zretelne, nahlas a hezyk vysvetloval, byla radost ho poslouchat. Po prednasce byl pripravenej raut, ale ja jsem to nejak preslechl, takze jsem o nej prisel. Dalsi prednaksa se konala druhy den, byla zajimavesti nez ta prvni, ale prislo na ni min lidi (tadle uz byla bez rautu, tak asi proto :). Treti den byla posledni prednaska dopoledne, ta by byla trosku kontroverzenjsi, ale o to vic zabavnejsi :) Odpoledne, po obede mel zacit workshop. Rikal jsem si, ze Gali na tom workshopu treba nebude a poleti domu ... no byl.

Kazdy mel na prezentaci 35 plus 10 minut diskuze. Ja jsem si pripravi 50 slidu, coz bylo celkem dosti a kdyz jsem si to zkousel, tak jsem se do 35 minut teda nevesel, takze jsem nektery slidy musel vzit letecky ... V programu jsem byl treti v poradi. Prvni dve prezentace byly takovy teoreticky modely ... latka nasezana vysoko. Ja jsem byl prvni s empirickym prispevkem. No, nominalni rigidity v ceske ekonomie asi neni topic cislo jedna. Byl jsem trosku nervozni, priznavam, ale ustal jsem to. Jordi je teda spis teoretik, na neco ohledne modelu se zeptal, tak to jsem nejak odpovedel. Pak se jeste jeden borecek zacal rejpat ve Phillipsove krivce, ale nakonec jsem z toho nejak vybruslil ... az pak jsem zjisitl, ze jsem mel v rovnci mensi chybicku :) ... pak byli dva komentare k tem odhadum, respektive vysledkum ... tak to bude predmetem dalsiho vyzkumu :) celkove jsem to docela zvladl ... Po me byl borecek s dvakrat vetsim modelem, taky odhadovanym v Dynaru, plus tam delal jeste nejaky predikce ... byl rad, ze jsem mu pripravil pudu, a ze a nektery veci nemusel vysvetlovat :)

Dalsi prispevky byli zas spis teoreticky, takze v tom se Jordi vyzival vic a obcas odhalil, ze to ekonomicke vysvetleni postrada smysl ... ale od toho workshop je, ne...

Vecer se slo do restaurace v japonskem stylu... bylo nas celkem 17 a meli jsem rezervovany dva stoly. Ja jsem teda prisel mezi poslednima, vsichni uz se posadili a vedle Jordiho bylo porad volny misto, tak jsem si tam teda sedl. Nastesti z druhy strany sedel jeden hovornej panacek, takze jsem nemusel udrzovat konverzaci. Jidlo o dvou chodech, predkrm byly nejaky rybi platky s nejakou majdou a oranzovyma pruhlednyma kulickama. Jedlo se to hulkama, coz mi trochu delalo problemy, ale nejak jsem to do sebe dostal. Hlavni jidlo byly nejaky platky masa, nejaka priloha ve stylu kuskusu a osmazenej lupen. Jo, bylo to dobry. Na piti bile a cervne (tusim ze z Chile). Jordi povidal, ze v Brne byl, nekdy v 86, a ze na velikonoce se chysta co CR opet, na pet dni. A ze jeden si chteji pujcit auto a nekam vyrazit. Tak jsem mu doporucil Kutnou horu, a z prazskych hospod jsem si vzpomnel jen na hospodu U Tygra ... teda, ne ze bych ji osobne navstivil, ale znam z Osvaldova vypraveni :)



Pak se slo jeste k baru, ochutnal jsem japonsky pivo - celkem normalka. Postupne lidi odchazeli ... no, ja jsem byl rad, ze uz mam prezentaci odbytou, ale stejne, druhy den workshop zacinal v 9, tak jsme to kol 1 zabalili a ja si dal jeste nocni jizdu na kole na koleje.

Druhy den workshop pokracoval. Prispevyk spise teoreticky, ale par jich bylo zajimavych, nektery min, takze jsem si obcas musel drzet vicka, abych neusnul. Posledni prispevek mel Roberto Tamborini, profesor z University of Trento, rozhodne z nas vsech nejstarsi. Prezentoval tam model v duchu Wicksella o prirozene urokove mire a pripadnych implikaci, no proste Kvasnickova monetarka, akorat prevedeno do par rovnicek. Nevim, mi to ve vysledku prislo jako zakladni New Keynesian model, akorat, ve stylu VAR modelu (bez vpredhledicich promennych). Ale pry ne ... Trosku jsem nad tim kroutil hlavou a rozhodne jsem nebyl sam. Diskuze se trosku protahla a par lidem to jeste ten vecer pekne vrtalo hlavou :) Ale v paperu byl v podekovani zmineny krom jinych Axel Leijonhufvud, takze to tomu davalo kredit.

no, workshop byl u konce. Par lidi, co bydlelo v hotelu a odletali az druhy den planovali jit na veceri do restaurace, tak jsem se k nim pripojil. Po chvili hledani jsme nasli volny stul v restauraci v centru. Prostredi prijemne, obsluha vyborna, ceny nikoliv mirne. Bylo nas jen sedm, ke stolu jsem si sedal opet jako posledni, a zase bylo misto jenom vedle Jordiho. Tak ja nevim :)
No, tentokrat jsem musel maximalizovat uzitek vuci svemu rozpoctovemu omezeni, takze jsem se ve vyberu dobrot trochu krotil, i se zakuskem za 250 kacek. U stolu se debatovalo o fotbale, ekonomie, publikacich v journalech ... no, a pak se to nejak stocilo na ACE modely ... nikdo moc netusil, ktera bije, krom prof. Tamboriniho, ktery to mel v Trentu z prvni ruky a byl jednoznacnym zastancem ... a ja jsem ho samozrejme podporil. Zero Intelligence Agenti byl docela trumf ... diky Qasaro !!! ... no, bylo to zajimavy.
Tentokrat se zadna velka parba nekonala, pre vsichni byli docela unaveny po narocnem programu, takze kol 9 se slo dom ... jizdy nocni Kodani me zacinaji bavit :)



























No comments:

Post a Comment