Monday, March 22, 2010

Stipko

Trosku jsem psani blogu zanedbaval, tak to zkusim napravit. Uz od zacatku meho pobytu jsem se snazil vypatrat, kdo mi vlastne vyplati to stipko od danske vlady. Na Departmentu nic moc nevedeli, tak me prehodili k nejaky pani na personalnim ... ta taky nevedala, co a jak. Tak jsem napsal mejla primo na Cirius, coz je organizace (Danskeho) Ministerstva skolstvi u ktere jsem zadal o stipko. Ty me odkazali na International office na CBS, k nejake pani, ktera by to mela mit na starosti. Tak jsem se tam stavil ... jee, ona tady neni, bude tu az odpoledne. Tak jsem teda prisel odpoledne, chvilu jsem cekal, nez jsem prisel na radu, pak vysvetluju, co a jak. - Jj, dostala jsem nejakej email, ale ja to nemam na starosti, todle zajistuje nekdo jinej - nejakej pan Anorld ... (no, to jmeno se vyslovuje fakt tezce, takze jsem si to radsi nechal napsat na papirek :) Tak pak hledam pana Anorlda - jo, on tu byva jen dopoledne, tak to zkuste zitra. tak dorazim druhy den, vsechno vypada nadejne. Borecek kouka do dokuemntu, jj, stipko vam vyplatime, dejte mi cislo vaseho uctu. A muzte to byt muj ucet co mam v CR? ne, bohuzel. - a nemohlo by to byt vyplaceno hotove? - ne, bohuzel. Aha, takze si musim zridit dansky ucet? Presne tak. A k tomu potrebujete CPR (neco jako rodny cislo). A abych mohl dosta CPR, potrebuju Residence permit. No, o residence permit jsem zadal asi pred trema tydnama a jeste nic neprislo. Tak jeste chvilu pockam.
No, ani po tydnu se nic nedelo, tak jsem se se vypravil na urad, kde jsem o residence permit zadal. Pani u prepazky chvilu hledala, a pak nasla. Dopis se jim vratil, pre nenasli spravnou adresu. Aha, zrejme jsem mel na postovni schranku napsat krom cisla pokoje i svoje jmeno :( no, stane se. S residence permitem jsem se vypravil na jinej urad, kde mi po chvili cekani vystavili CPR number. Druhy den jsem zamiril do banky, zridit si ucet. Zasel jsem do Danske bank (asi nejvesti banka v Dansku) a ze chci zridit ucet. No, ale bude vas to stat 300,- Co? no, ja se teda jeste poptam jinde. Tak jsem zasel pres ulici do banky Nordea, a tam uz chteli jen 150,- a to za vystaveni karty. Tak teda rikam, ze jo. Pani rika, ze potrebuje CPR number a passport. Tak jsem vytahl papir se CPR a obcanku. Pani na to: "I need your passport". Rikam, no tady mam ID card a ukazuju na tu obcanku. - "I need your passport," neda se odbyt pani. Rikam, ze ID card musi stacit, ze jsme v ty Evropsky unii. - "I need your passport," mele stale svoji. No, tenhle boj s kolovratkem jsem radsi vzdal a rikam, ze teda zajdu pro pas. Ona, si teda okopcila CPR a obcanku a ze odpo se mam stavit. No, stavil jsem se teda pro pas a udelal jsem jeste mensi pruzkum ostatnich bank. Jedna, ze bankovni ucty nevystavuje, v dalsi chteli taky 150,-, jedna ze je uplne zdarma, ale maji jedinou pobocku v celym Dansku, no a nakonec jsem skoncil v jiny pobocce Nordea, kde mi rekli, ze muzu mit ucet zdarma a zdarma aj kartu pouze k jejich bankomatum. Tak super, dal jsem jim okopcit pas a CPR a ze se mam stavit pozitri ... no, co jim tak dlouho trva, ale co uz. Cestou zpatky jsem se stavil v tej prvni pobocce Nordea, kde to pani uz mela nachystany, tak to teda zrusila, a ze v pohode.

Ten dalsi den jsem jel do Aarhusu, takze jsem se v bance stavil az dalsi tyden. Tam zas byla jina pani, hleda, hleda a ze uz jsem ucet mel vytvorenej, tak rikam, ze to byl omyl. Tak teda vytvorila novej a do tydne mi poslou postou kartu. Ale aspon tak. S cilsem uctu jsem teda zasel na International office, kde meli zrovna nejakou oslavu (pan Anorld ma pry narozeniny), tak at prijdu za hodku. Tak prijdu za hodku, davam vitezoslavne panu Anorldovi cislo uctu, s vidinou, ze to tady s tim stipkem konecne poradne roztocim. Jojo, vyborny, takze vam poslem ty penize, ta prvni platba trochu dyl trva, tak za dva tydny byste to mohl mit na ucte. co? dva tydny? Bezhotovostni platebni system je neuveritelne rychly. No, co uz. Kartu z banky uz jsem obdrzel a uz nedockave kontroluju bankomat, kdy mi z nej neco vypadne ... snad se brzy dockam :)

No comments:

Post a Comment